El procés

La nostra recerca va començar el setembre del 2009. El desembre de 2009 ens vam plantejar la necessitat de realitzar un documental. La pròpia recerca ens va plantejar la necessitat. Per una banda ens trobàvem que moltes persones no havien sentit mai a parlar d’aquestes pràctiques econòmiques, per tant, com podíem saber la seva opinió? Per altra banda descobríem que són pràctiques invisibles.

Per mirar de donar resposta a aquesta realitat vam decidir fer un documental amb un dobe objectiu. Per una banda, visibilitzar les pràctiques econòmiques no capitalistes. I per altra banda, tenir una eina de recerca, un documental, que ens permetés transmetre de forma ràpida i entenedora què són les pràctiques no capitalistes i així poder recollir les opinions de totes les persones, incloent les que no les coneixen.

Així va néixer “Homenatge a Catalunya II”. Un documental que és mou en l’àmbit acadèmic i en l’àmbit social, i que té un llenguatge a mig camí entre el llenguatge audiovisual i el llenguatge acadèmic.

Per tant “Homenatge a Catalunya II” és una eina de recerca. Però en cap cas és el final ni la conclusió d’una recerca. Sinó ben al contrari, és l’inici d’aquesta recerca, que té previst acabar el setembre de 2012.

NO ÉS UN TREBALL ACABAT, CONCLUSIU I TANCAT, sinó un treball en progressió. Perquè creiem en els procès com a eina de transformació i de recerca.

La seva realització és va fer entre gener i agost del 2010. Vam recórrer catorze indrets del territori català fent setanta entrevistes. D’aquests dies intensos i bonics, de compartir experiències a les cases i als locals de tots i totes els que apareixen, van sortir quaranta hores de gravació.

L’octubre de 2010 vam fer la primera presentació amb els i les participants. I al novembre de 2010 vam obrir aquesta web www.homenatgeacatalunyaII.org. Des d’aleshores el documental ha fet camí amb el boca orella. S’han fet projeccions a centres cívics, col•lectius, associacions i fires, sempre que la gent així ho ha volgut. No fem promocions ni publicitat, sino que hem creat les condicions perquè, si així ho desitges, cada persona el pugui recomanar, copiar, regalar i projectar tant com vulgui. Creiem en la difusió viral per sobre de la tirania de la publicitat, i en la cultura compartida per sobre dels drets d'autor. Si ara estàs llegint això vol dir que segueix fent el seu camí.

Volem que aquest documental estigui obert a totes les persones dins i fora de l’àmbit universitari, per això la seva llicència és Creative Commons. En aquesta pàgina trobaràs la manera de descarregar-te’l i fer-lo córrer tan com vulguis.

Perquè aquest documental és de totes, i és possible gràcies a l’amabilitat i l’entusiasme de les persones que apareixen, i de totes les persones que no apareixen, però que són presents perquè dia a dia busquen altres maneres de viure.

Esperem que el gaudiu tant com nosaltres hem gaudit fent-lo.

Algunes de les parades d'aquest camí d’Homenatge a Catalunya II:

8 Novembre 2010 Entrevista Catalunya Radio. http://www.catradio.cat/audio/482309/Homenatge-a-Catalunya-II-una-nova-c...

9 Desembre 2010 Centre Cívic Sagrada Família. Organitzat per l’Hortet de l’Autònoma

14 Desembre 2010 Entrevista a Món Obert de Ràdio L'Hospitalet

17 Desembre 2010 Can Vies. Sans. Barcelona

4-6 Gener 2011 Nosotros. Atenes. Grècia. Organitzat per Iliosporoi.

12 Gener 2011 Proposta de penjar el documental al Daylimotion

13 Gener 2011 RAI. Sant Pere. Barcelona

7 Febrer 2011 Centre Cívic Parc Sandaru. Eixample. Barcelona

12 Febrer 2011 Entrevista Radio Contrabanda. Emesa a México DF i Europazapatista.
http://www.archive.org/details/entrevista_catalunya_II
http://www.archive.org/download/entrevista_catalunya_II/entrevista_catal...

15 Març 2011 Parlament de Brussel•les. Organitza Verds de Grècia

12 Abril 2011 Associació EcoConcern Innovació Social Sant Pere Barcelona

4 Maig 2011 Festes del Comerç Just. Guinardó. Organitzat per EcoRocaguinarda

5 Maig 2011 Festa del Comerç Just. Manresa

8 Maig 2011 Fira Agrícola de Collserola

10 Maig 2011 Cafès amb Cor. AMB, Entitat de Medi Ambient

18 Maig 2011 Universitat de Lisboa. ISCTE

14 Juny 2011 Assemblea Indignats de Gavà

21 Juliol 2011 Assemblea Social del Clot

28 Juliol 2011 Assemblea Indignats de l’Eixample Esquerra

Si vols contactar amb nosaltres ho pots fer a homenatgeacatalunya2@uoc.edu