Què és?

Un documental, una recerca, una història d’històries sobre la construcció d’una economia sostenible, solidària i descentralitzada. Teixint xarxes que superen la individualització i la divisió jeràrquica del treball. Milers de persones cada dia arreu del món. Aquí i ara.

“Homenatge a Catalunya II” és un documental que és part d’una investigació acadèmica. Investiguem noves cultures econòmiques, noves formes de viure i d’entendre l’economia. A l’IN3, l’Institut de Recerca de la Universitat Oberta a Catalunya.

Estudiem l’impacte social de les economies que no segueixen els patrons del mercat, on els beneficis són la prioritat, i que tenen com a objectiu la satisfacció de les necessitats i els desitjos de les persones.

Aquest documental, realitzat l'any 2010, està fet amb el material de setanta entrevistes, més de quaranta hores gravades, realitzades en catorze indrets del territori català, amb un equip professional.

Vam tirar endavant aquest projecte per generar debats i per fer visible un fenomen invisible que creix a casa nostra i arreu del món. Les reaccions, les respostes i les discussions generades a partir del seu visionat ens permeten continuar investigant. L'utilitzem sobretot per fer grups de discussió (focused group) un mètode de recerca qualitativa. Per tant “Homenatge a Catalunya II” és la nostra eina de recerca.

El documental no és final, ben al contrari, és l'inici de la nostra recerca. La primera aproximació a aquest fascinant univers. NO ÉS UN TREBALL ACABAT, CONCLUSIU I TANCAT, sinó un treball en progressió. Una recerca en la que seguirem treballat durant tot el 2010-2011, i tenim previst acabar el setembre de 2012.

Volem que aquest documental sigui obert a tothom, dins i fora de l’àmbit universitari, per això té llicència Creative Commons. I en aquesta pàgina te'l pots descarregar.

homenatgeacatalunya2@uoc.edu